AFCA Forums Home
Home Search search Menu menu Not logged in - Login | Register

 Moderated by: Steve Cunningham, Rod Rogers, Larry Hancock
New Topic Reply Printer Friendly
Slow start on Emerson Jr.  Rate Topic 
AuthorPost
 Posted: Mon Jan 8th, 2018 03:16 pm
  PMQuoteReply
1st Post
Joe DeVoe
AFCA Member
 

Joined: Thu Jun 8th, 2017
Location: Germantown, Wisconsin USA
Status: 
Offline
I have a number of fans, my favorite is the Emerson Jr.  I have one now that I have a question about.  It runs fine.  It has a great lengthy spin down.  But when starting it seems to barely have enough "Umph" to get going.  First 2-4 seconds are painful as you never know if your going to have to give a finger boast or not.  But all else is fine.  Any thought why the starting torque seems to not be there but it runs a speed just fine?

Back To Top PMQuoteReply  

 Posted: Mon Jan 8th, 2018 04:09 pm
  PMQuoteReply
2nd Post
George Durbin
AFCA Member


Joined: Fri Nov 2nd, 2012
Location:  
Status: 
Offline
Joe DeVoe wrote: I have a number of fans, my favorite is the Emerson Jr.  I have one now that I have a question about.  It runs fine.  It has a great lengthy spin down.  But when starting it seems to barely have enough "Umph" to get going.  First 2-4 seconds are painful as you never know if your going to have to give a finger boast or not.  But all else is fine.  Any thought why the starting torque seems to not be there but it runs a speed just fine?

Hi Joe!

We need additional info on your fan... We need the wattage and amp draw after running an hour would be helpful... Picture of the jr. so we know what fan we are working with... Have you removed the stator? what kind of maintenance have you performed on your fan... Starting torque is not real exciting on these fans and they are a little touchy after working on them...

geo...

Back To Top PMQuoteReply

 Posted: Tue Jan 9th, 2018 05:57 pm
  PMQuoteReply
3rd Post
Joe DeVoe
AFCA Member
 

Joined: Thu Jun 8th, 2017
Location: Germantown, Wisconsin USA
Status: 
Offline
44 watts..63 amps
41 Ohms
Removed the stator and have new head wire and cord. 
runs the same as before I worked on it.  Same numbers too as I check that before I do anything.  
Will send pic soon.

Back To Top PMQuoteReply  

 Posted: Tue Jan 9th, 2018 06:06 pm
  PMQuoteReply
4th Post
Joe DeVoe
AFCA Member
 

Joined: Thu Jun 8th, 2017
Location: Germantown, Wisconsin USA
Status: 
Offline





Back To Top PMQuoteReply

 Posted: Tue Jan 9th, 2018 07:27 pm
  PMQuoteReply
5th Post
Matthew Albach
AFCA Member


Joined: Sun Jun 28th, 2009
Location: Pinellas Park, Florida USA
Status: 
Offline
Joe ,
Have you changed the oscillator grease ? That too
Can add a slow start due the dry grease. Just a thought

Back To Top PMQuoteReply  

 Posted: Tue Jan 9th, 2018 09:18 pm
  PMQuoteReply
6th Post
Joe DeVoe
AFCA Member
 

Joined: Thu Jun 8th, 2017
Location: Germantown, Wisconsin USA
Status: 
Offline
Yes the whole unit was cleaned down to metal.  New grease for sure.  

Back To Top PMQuoteReply

 Posted: Wed Jan 10th, 2018 12:58 pm
  PMQuoteReply
7th Post
John McComas
AFCA Member


Joined: Mon Dec 4th, 2006
Location: Independence, Missouri USA
Status: 
Offline
You might try taking the oscillator off the back and see if it starts faster.
The rod that goes to the blade might be binding somewhere along the line...
Happy Fanning!

Back To Top PMQuoteReply  

 Posted: Thu Jan 11th, 2018 02:11 am
  PMQuoteReply
8th Post
Chris A. Campbell
AFCA Member
 

Joined: Thu Mar 6th, 2014
Location: Little Rock, AR
Status: 
Offline
I am curious what you find out. John has the best approach. When you disconect the linkage to remove gear box test it then too before removing the gear box.

Back To Top PMQuoteReply

 Posted: Thu Jan 11th, 2018 02:20 am
  PMQuoteReply
9th Post
Matthew Albach
AFCA Member


Joined: Sun Jun 28th, 2009
Location: Pinellas Park, Florida USA
Status: 
Offline
If it’s haviing a slow start a load of something cause it to have a slow start up would. It will have a higher amps as a reading. Then drop as the fan gains speed ?

Back To Top PMQuoteReply  

 Posted: Thu Jan 11th, 2018 11:33 am
  PMQuoteReply
10th Post
Rick Huckabee
AFCA Member


Joined: Mon Jun 9th, 2008
Location: Lufkin, Texas USA
Status: 
Offline
Joe is your motor getting hot at some point or is it just a start-up issue? I've seen a couple of those jr's that started up ok , but ran too hot. Wondering .

Back To Top PMQuoteReply

 Posted: Thu Jan 11th, 2018 03:58 pm
  PMQuoteReply
11th Post
Joe DeVoe
AFCA Member
 

Joined: Thu Jun 8th, 2017
Location: Germantown, Wisconsin USA
Status: 
Offline
No it never gets hot.  I've run this one a lot and never gets above warm or about 112 degrees.  I use an infrared thermometer to check.  

Back To Top PMQuoteReply  

Current time is 05:23 pm  
AFCA Forums > Antique Fan Collectors Association > Pre-1950 (Antique) > Slow start on Emerson Jr. Top



Beige Theme By: Di @ UltraBB
UltraBB 1.17 Copyright © 2007-2008 Data 1 Systems
Page processed in 0.1956 seconds (16% database + 84% PHP). 28 queries executed.